Laureaci konkursów

    Świąteczna Skarbnica Pomysłów

    Konkurs dotyczył wyboru najlepszej propozycji prezentowej wybranej z gabloty Świątecznej Skarbnicy Pomysłów, przygotowanej w Zbrojowni. Odwiedzający Jarmark goście oddawali głosy na wybrane propozycje wystawców. Wystarczyło zeskanować kod QR i oddać głos w ankiecie na tę rzecz, która najbardziej przypadła do gustu. Dzięki temu powstał ranking, który pozwolił przyznać trzy wyróżnienia oraz nagrodę główną.

    Tegorocznym zwycięzcą został:

    • ANAMIR

      za minerał-malachit, traktowany jako amulet symbol sukcesu, bogactwa i obfitości

    Wyróżnienia powędrowały do:

    • Pat & Art

      za poduszkę komplet wełniany z dodatkiem protein mleka (szalik i czapka) oraz dwie zakładki z ametystu i bursztynu

    • Biały Kot

      za poduszkę kocia kamienica

    • Vericone

      za portfel i pas skórzany

    Konkurs o Grand Prix

    Podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego w Gdańsku, wzorem Jarmarku św. Dominika, przyznawane są nagrody w Konkursie o GRAND PRIX. Jego celem jest wyłonienie najlepszej, oferty, spośród prezentowanych podczas Jarmarku produktów.

    Oferty wystawców oceniane są w trzech kategoriach:
    Komisja Konkursowa pod przewodnictwem Piotra Dzika przyznała zarówno GRAND PRIX jak i równorzędne wyróżnienia w każdej z kategorii.

    Kategoria Dobry Pomysł

    Kategoria obejmuje wyroby rzemieślnicze i rękodzielnicze.

    Wyróżnienia powędrowały do:

    Zwycięzcą Grand Prix została:

    Kategoria Dobry Smakołyk

    Kategoria obejmuje produkty spożywcze.

    Wyróżnienia powędrowało do:

    Zwycięzcą Grand Prix został:

    Kategoria Dobry Smak

    W tym roku eliminacje w tej kategorii zostały przygotowane w formie konkursu gastronomicznego.

    Wystawcy przygotowywali do konkursu wybrane potrawy, które były oceniane przez profesjonalistów w branży.

    W skład jury weszli:

    • Piotr Dzik- radny miasta Gdańska, właściciel Restauracji Pierogarnia u Dzika, organizator corocznej Wigilii dla Potrzebujących i samotnych

    • Michał Stężalski - szef kuchni Tygle Gdańskie,

    • Olga Borkowska - szef kuchni z restauracji Masło Maślane

    • Marcin Dajos - rzecznik prasowy MTG

    Wyróżnienia powędrowały do:

    Zwycięzcą Grand Prix został:

    • The Lobster House z Gdańska

      za brioche, maślana bułka z rzemieślniczej piekarni, z krewetkami, ośmiorniczkami w autorskiej mieszance przypraw

    Jarmark Bożonarodzeniowy w Gdańsku
    © 2024 Międzynarodowe Targi Gdańskie SA
    Ilustracja przedstawiająca Jarmarkowego Renifera

    Udało się! Razem wygraliśmy w konkursie Best Christmas Markets in Europe 2025!