Laureaci konkursów

Świąteczna Skarbnica Pomysłów

Konkurs dotyczył wyboru najlepszej propozycji prezentowej wybranej z gabloty Świątecznej Skarbnicy Pomysłów, przygotowanej w Zbrojowni. Odwiedzający Jarmark goście oddawali głosy na wybrane propozycje wystawców. Wystarczyło zeskanować kod QR i oddać głos w ankiecie na tę rzecz, która najbardziej przypadła do gustu. Dzięki temu powstał ranking, który pozwolił przyznać trzy wyróżnienia oraz nagrodę główną.

Tegorocznym zwycięzcą został:

  • ANAMIR

    za minerał-malachit, traktowany jako amulet symbol sukcesu, bogactwa i obfitości

Wyróżnienia powędrowały do:

  • Pat & Art

    za poduszkę komplet wełniany z dodatkiem protein mleka (szalik i czapka) oraz dwie zakładki z ametystu i bursztynu

  • Biały Kot

    za poduszkę kocia kamienica

  • Vericone

    za portfel i pas skórzany

Konkurs o Grand Prix

Podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego w Gdańsku, wzorem Jarmarku św. Dominika, przyznawane są nagrody w Konkursie o GRAND PRIX. Jego celem jest wyłonienie najlepszej, oferty, spośród prezentowanych podczas Jarmarku produktów.

Oferty wystawców oceniane są w trzech kategoriach:
Komisja Konkursowa pod przewodnictwem Piotra Dzika przyznała zarówno GRAND PRIX jak i równorzędne wyróżnienia w każdej z kategorii.

Kategoria Dobry Pomysł

Kategoria obejmuje wyroby rzemieślnicze i rękodzielnicze.

Wyróżnienia powędrowały do:

Zwycięzcą Grand Prix została:

Kategoria Dobry Smakołyk

Kategoria obejmuje produkty spożywcze.

Wyróżnienia powędrowało do:

Zwycięzcą Grand Prix został:

Kategoria Dobry Smak

W tym roku eliminacje w tej kategorii zostały przygotowane w formie konkursu gastronomicznego.

Wystawcy przygotowywali do konkursu wybrane potrawy, które były oceniane przez profesjonalistów w branży.

W skład jury weszli:

  • Piotr Dzik- radny miasta Gdańska, właściciel Restauracji Pierogarnia u Dzika, organizator corocznej Wigilii dla Potrzebujących i samotnych

  • Michał Stężalski - szef kuchni Tygle Gdańskie,

  • Olga Borkowska - szef kuchni z restauracji Masło Maślane

  • Marcin Dajos - rzecznik prasowy MTG

Wyróżnienia powędrowały do:

Zwycięzcą Grand Prix został:

  • The Lobster House z Gdańska

    za brioche, maślana bułka z rzemieślniczej piekarni, z krewetkami, ośmiorniczkami w autorskiej mieszance przypraw

Jarmark Bożonarodzeniowy w Gdańsku
© 2025 Międzynarodowe Targi Gdańskie SA
Ilustracja przedstawiająca Jarmarkowego Renifera

Udało się! Razem wygraliśmy w konkursie Best Christmas Markets in Europe 2025!